Volendam 172
Volendam 172
Waar ga je mee op stap???
Waar ga je mee op stap ??? We waren er vrij snel uit. Een stevig ding, met voldoende leefruimte, een goede motor met veel vermogen en een goede wendbaarheid zodat we op de drukbevaren rivieren goed uit de voeten kunnen. Na het zien van een dertigtal, meest sleper, schepen, viel ons oog op een juweeltje. Een helemaal opgeknapte schuit, die aan al onze wensen voldeed. Boris de eigenaar had vele jaren van inspanning achter de rug om van deze in 1918 te water gelaten Zuiderzee Palingkotter, een mooi plezier vaartuig te maken. We vielen er direct voor. Na een stevige onderhandeling kochten we samen “ons schip, de VolenDam 172: 14,93 meter lang, 3,10 meter breed. Authentieke stuurhut en ruime machinekamer met daarin een 210 PK Scania motor. Een woon/leefgedeelte om van te smullen met een ruime kombuis met een vier pits gascomfort en natte hoek, een heerlijke bank/salon, een eethoek voor 4 personen en voorin drie aparte hutten: badkamer met warm/koud stromend water en echt closet, een hut met stapelbed en helemaal voorin een hut met een groot, minimaal 2, persoonsbed. Bergruimte….. zat en zelfs plek voor een verstekeling, niet dat we daarop zitten te wachten, maar het zou kunnen.
Aanpassingen aan de VD172
Ons schip is compleet, althans dat vinden we bij de aankoop. Na een aantal mooie “leertochten”op de Waal, Maas en binneplassen krijgen we de smaak pas goed te pakken. Een juweeltje onze VD172…..alleen……!!!! De stuurinrichting en bedienbaarheid van het anker zijn niet best. We overleggen met John Reckers, eigenaar van werf Het Oude Maasje in Waspik. We varen naar hem toe en hij onderwerpt onze schuit aan een grondige inspectie. De stuurinrichting en de ankerinstallatie kunnen en moeten worden vervangen. Een kritische blik op het roer leert verder dat het ding uit 1918 niet aan alle eigentijdse eisen voldoet. We besluiten ook deze te gaan vervangen. De gasflessen moeten naar buiten in een bun in plaats van binnen in het kombuis en om de motor en uitlaatpijpen in de machinekamer moet bescherming worden aangebracht. Kortom werk aan de winkel en onze grote vriend veilig maken. Tis allemaal gebeurd en wij zijn er blij mee.
Oefenen, oefenen en de officiële papieren halen
De eerste experimentele tochten op de Maas, Maas-Waalkanaal en de Waal. Voldoen we aan alles wat nodig is ???
We hebben vele uren op de wateren rondom Nijmegen doorgebracht in november en december. Vooral sluizen oefenen en aanleggen met harde wind moesten we echt goed onder de knie zien te krijgen. Met hulp van ervaren schippers is dat aardig gelukt en voelen we ons een heel stuk ervarener. Als we zo meteen weg zijn zal er nog wel eens over worden gesproken.
Ben heeft weken gestudeerd om zijn Vaarbewijs 1 en 2 te halen en dat lukte in beide gevallen de eerste keer. Met mooie cijfers sleepte hij de benodigde papieren binnen. Ook het oefenen met de marifoon en alle andere apparatuur aan boord was een uitdaging waar Ben behoorlijk wat uren in gestoken heeft. We zijn safe en kunnen op route.
Een elektrische vouwfiets met aanhanger en zelf voortaan brood bakken
Tja, leuk als je ergens in the middle of nowhere aanlegt en effe boodschappen wilt gaan doen. Op het dek met de verrekijker in de hand speur je de horzon af en moet ontdekken dat de eerste huizen toch wel erg ver weg staan en je er niet zekcer van bent of daar überhaupt iets te koop is aan brood, vlees enzovoorts. We besloten een vouwfiets met aanhanger te kopen. Wel graag een elektrische als het kan. Het werd een Bongo, geweldig ding met een actieradius van 45 kilometer. Nou wordt dan karren !!! Maar ja als er nou geen winkeltjes in de buurt zijn. We hebben een geweldige voorraad bij ons en kunnen ons eigen brood bakken dus daarover ook geen zorgen. Een borrel voor op z’n tijd hebben we ook bij ons en de nodige versnaperingen.
Opstappers
Van de 17 weken dat we onderweg zijn, gaan er 9 weken “opstappers” mee, familie en vrienden die het leuk vinden een week met ons mee te varen. Zij komen op vooraf benoemde plaatsen, waar we uiteraard vooraf geen garanties voor kunnen geven. E dag voor ze gepland zijn aan boord te komen krijgen ze van ons een SMS met de opslaglocatie. Hoop dat dit allemaal goed gaat lukken Voor ons zal een een mooie afwisseling met zich meebrengen waar we ons nu al op verheugen.
Gebouwd eind jaren 10 van de vorige eeuw. Een prachtig schip met een lengte van bijna 15 meter, 28 ton zwaar en een motorvermogen van 210 PK.